< Tilbake
K14 blir et stilfullt bygg både fra inn- og utsiden. Her sett fra vest i Skippergata. Illustrasjon: Ark Net / Brick Visuals / Radius Design

K14 blir Kvadraturens urbane storstue

Et nytt torv, med gågate, butikker og serveringssteder. Grønne takhager og 13.000 kvadratmeter med boltreplass for store og små kontorbedrifter.

– K14 vil transformere Kvadraturen og bli Kristiansands nye storstue og møteplass. Her skaper vi rammene for et mer urbant og levende sentrum, sier Tor Helge Reme i BRG Utvikling, som er en av utbyggerne.

Dalandgården og Citygården som i dag fyller kvartalet, er utgått på dato og skal rives. Det nye bygget skal binde sammen Henrik Wergelands gate og Skippergata gjennom en innendørs gågate og bringe nytt liv i en sentral del av Kvadraturen. Man hadde håpet å starte rivningen allerede tidlig i høst men det er et veldig stort prosjekt og koronapandemien har gjort sitt til at enkelte prosesser tar noe lenger tid enn antatt.

– Utleiemarkedet er fremdeles noe preget av pandemien, men det vil normalisere seg, og vi ser lenger fram. Prosjektet er solid forankret, fremtidsrettet og tilpasset behovene post korona. Vi gleder oss til å komme i gang med byggingen, sier Reme.

Mer attraktivt

Marit Jensen, strategirådgiver i People & Places, har lang fartstid fra byutvikling i Oslo sentrum. Hun er imponert over K14-planene.

Marit Jensen har lang fartstid fra byutvikling i People & Places

– Bygget vil styrke Kvadraturen som destinasjon. Jeg liker spesielt grepet med at byens gatebilde trekkes inn i bygget med blant annet belegningsstein, sier Jensen.

Gågata gjennom K14 ender i Skippergata hvor det også blir omregulert til gågate. Unni Mesel fra Næringsmegleren tror dette blir et løft for retail-næringen i byen.

– Bygulvet i K14 blir en viktig del av Kvadraturens framtid. Det vil forsterke og utvide handelssentrum, sier Mesel.

Unni Mesel fra Næringsmegleren tar gjerne imot henvendelser. Her med Håvard Bjorå fra JB Ugland. Foto: Aptum v/ Lisa Mari Bynes

Midt inne i gågata kommer det et romslig torv som skal sy handlegata sammen med de 13.000 kvadratmeterne med kontorlokaler i etasjene over. Det er en kombinasjon eierne av prosjektet, BRG, Daland Eiendom og J.B. Ugland, er begeistret for.

– Vi får en ny storstue for offentlige og private bedrifter midt i det urbane bybildet. Det har Kristiansand manglet, sier Håvard Bjorå fra J.B. Ugland.

Tilrettelagt for vekst

Kontorlokalene skal bli en kompetansehub for næringslivet, hvor alt er lagt til rette for vekst og samarbeid på tvers av bedrifter og bransjer.

– Her skal det lages synergier, slik at selskaper kan utvikle seg, bli større og bedre. Her er fleksibiliteten stor. Man leier det arealet og de kontorplassene man trenger, og så kan man enkelt skalere opp og ned etter behov, sier Tom Lund. Han er partner i rådgivningsbedriften Moment Holding, som har spesialisert seg på oppstarts- og vekstselskaper.

Lund leder en referansegruppe som skal legge til rette for næringslivet i den nye kompetansehuben. Med på laget har han kommunikasjonsleder Ingrid Michalsen i Næringsforeningen for Kristiansandsregionen. Næringsforeningen har selv signert leiekontrakt i K14.

Tom Lund og Ingrid Michalsen er veldig entusiastiske for den kommende storstua K14. Foto: Brand Studio

– Vi tror dette blir et pulserende innovasjonssenter og et naturlig samlingspunkt for framtidens næringsliv i hele regionen. Den reisen vil vi være med på, sier Michalsen.

Trivsel er et nøkkelord for å skape vekst. Det skal en grønn og frodig takterrasse på 800 kvadratmeter i K14 bidra til.  Her kan hageselskap eller andre store eventer finne sted.

– Vi tror at et godt miljø og trivsel går hånd i hånd med å skape verdier som bedrift. Derfor er det viktig for oss at K14 blir så mye mer enn bare et kontorbygg, sier Bjorå i J.B. Ugland.

Slik blir gågaten seende ut med belegningssten. Her trekker man bybildet inn under tak. Illustrasjon: Ark Net/ Brick Visuals / Radius Design
Det innvendige torvet får mye naturlig lys, og her kan man møtes for en hyggelig prat i trappa på K14. Illustrasjon: Ark Net/ Brick Visuals / Radius Design